BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът подписа за Гешев, но с уговорка за промяна на Конституцията

Президентът подписа за Гешев, но с уговорка за промяна на Конституцията
„Няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията. Днес подписах указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Преди това го поканих за среща в президентството. Изразих очакванията си за справедливост, в основана на която е независимата и ефективна прокуратура.“ Това каза президентът Румен Радев в изявление за медиите по повод повторния избор на Иван Гешев за нов главен прокурор.
„Повторното гласуване на ВСС не успя да разсее съмнението в избора, но няма как да се вслушам в призивите да не уважа върховенството на закона“, каза Радев и заяви, че започва дебат за промени в Конституцията, които да засегнат структурата на държавното обвинение. Държавният глава в изявление пред медиите каза, че начинът на провеждане на избора трябва да поражда доверие в обществото, а не на съмнения. 
„Българите очакват справедливост – за корупцията, злоупотребите, за Апатаментгейт, за Агенцията за безопасност на храните, за мобилните инсенератори, за безобразното качество на ремонти и проекти, за грабежа на КТБ, за корупцията. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор. Не селективно посочване, а всички виновни. От това зависиви дали новият главен прокурор ще сбъдне очакванията на хората за законност и справедилвост“, посочи още Радев.

Въпросът е в цялостния модел и конструкция на българската прокуратура, непокътната тема от 30 години. Но нейната обществена занчимост е особено актуална днес. Започвам широк дебат за промени в конституцията, на който ще поканя сдружения, граждански организации, парламентарните партии, юридическата и научна общност, обяви също той.

Президентът Румен Радев направи изявлението си в 12,05 ч. днес. Преди това от 11.15 часа държавният глава проведе среща в президентската институция с Иван Гешев, повторно избран за нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.

Припомняме ви, че Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това решение предизвика разнопосочни коментари. Затова ВСС избра за втори път Иван Гешев за главен прокурор. 20 от членовете на Съвета го подкрепиха, а 4 бяха против.

По Конституция президентът е длъжен да подпише указа за назначаването на Гешев за главен прокурор със седемгодишен мандат.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!