BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По време на епидемията: Стефан Командарев написа нов сценарий в Равногор

Сценарий за нов филм на Стефан Командарев се роди в брациговското село Равногор. Известният режисьор, който по професия е психиатър е там от близо два месеца, заедно с цялото си семейство. Днес той бе гост в „Здравей, България“ на Нова ТВ, като се включи в предаването именно от Равногор.

Командарев сподели, че е двата месеца изолация не са попречили на фамилията да върши обичайните си неща – „децата учат дистанционно, жена ми има онлайн сесии с пациенти, аз написах още един сценарий, за още един филм живот и здраве. Най-доброто лекарство срещу социалната изолация е да си ангажиран с работа, видяхме, че пандемията повлия на обществото ни – включиха се механизми на отричане, търсене на виновници и т.н. Ние сме в изпитание, което ще мине и въпросът е да излезем безболезнено и помъдрели. Със сигурност ще сме научили нещо и нещо ще се промени, но ако се върнем в човешката история, това не е първата епидемия, човечеството е преминавало през много изпитания и животът винаги се е връщал.“ – каза Командарев.

Новият му сценарий е свързан и с коронавирус, но той отказа да говори повече за него. Повод за връзката с Командарев бе спечелените две нови награди на филма „В кръг“ на приключилия на 11 май Филмовфест във Висбаден.

„Фестивалът във Висбаден е доста сериозен и вече трети път печеля награди там, „В кръг“ е носител на голямата награда – „Златна лилия“ и наградата на критиката. “ – каза режисьорът.

В 20-то издание на Международния кинофестивал goEast във Висбаден, Германия, взеха участие 107 филма от 40 държави. За първи път в своята история, фестивалът беше проведен изцяло онлайн, заради пандемията COVID-19. Големият победител на вечерта е последният филм на Стефан Командарев „В кръг“, който спечели Голямата награда „Златна лилия“ за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ.

Мотиви на основното жури – „Международното жури предпочете блестящо изградения, многопластов филм, който ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка, ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят. 

„В кръг“ има над 10 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над десет държави. Това е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“. Той разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. В лентата ще видим Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев, продуценти Стефан Командарев и Катя Тричкова за „Арго Филм“.

Източник: PZdnes

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!