BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Полицията: В палатковите лагери са складирани самоделни взривни устройства

В изминалите 24 часа ситуацията в столицата беше изключително динамична и тежка за работа от страна на полицейските служители. Станахме свидетели на брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи. Във вчерашната вечер станахме свидетели как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства, самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на тези действия оперативните ръководители на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители и, разбира се, на мирно протестиращите. Тактиката ни беше изключително пасивна, щадяща. Абсолютно подкрепям решението, което взеха оперативните ръководители на силите на място.

Това каза на брифинг ръководителят на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и допълни:

Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест в един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите за складиране на самоделни взривни устройства, на част от твърдите предмети, които хвърляха. На един от филтровъчните пунктове тази сутрин колегите намериха коктейл „Молотов“.

„Цената на постигнатия граждански мир вчера е 80 ранени полицаи с различни травматични увреждания и наранявания. Повечето от тях са прегледани в болничните заведения. На част от обгазените колеги е оказана медицинска помощ на място и те се върнаха обратно в редиците, за да изпълняват своя служебен дълг“.

„Призивът ни отново е към цялото общество – да бъдат изключително внимателни и да не се поддават на, бих казал, криминални лица и да спазват законоустановения ред“, допълни ръководителят на СДВР.

За премахването на палатковите лагери:

„След като от нашите видеонаблюдения установихме, че част от тези самоделни взривни устройства се вадят от палатковите лагери, взехме решение и в 3 часа стартирахме специализирана полицейска операция по възстановяване на обществения ред и премахване на блокадите на Софийски университет и Орлов мост. В момента движението е възстановено и се надявам така да остане“.

Акцията е преминала без сблъсъци между полицията и протестиращите. Няма задържани.

Нощта в цифри:

„Резултатите са 126 задържани лица вследствие на агресивните си действия спрямо полицейските служители. От тях 60 човека са с криминалистически регистрации. В момента има образувани над 15 бързи полицейски производства. Вчера в СДВР присъстваха и двама прокурори от Районна прокуратура, които осъществяваха надзор за законност по отношение на действията на полицейските служители. Всички материали ще бъдат докладвани в прокуратурата и ще бъде търсена наказателна отговорност от виновните“.

Хаджиев отрече полицията да е използвала нервнопаралитичен газ и подчерта, че тя ползва лютив спрей./БНР

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!