BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поклон пред героите в битката при Булаир

Пазарджик
Областната и Общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните и Регионален исторически музей Пазарджик, кметът на Пазарджик Тодор Попов, областния управител на област Пазарджик Стефан Мирев, кметът на Панагюрище Никола Белишки отдадоха почит и поднесоха венци и цветя в знак на признателност към загиналите, осакатени и пострадали войници, фелдфебели, поручици и офицери. Отслужена бе и панахида. и на преклонение пред техния героизъм и саможертва.
Възпоменателната церемония ще се проведе Паметника пантеон на 27 пехотен Чепински полк.
Изминаха 107 години от най-мрачните и трагични дни в историята на 27 пехотен Чепински полк, когато на 16, 17 и 18 февруари 1913 год. в смъртоносният капан на снежната виелица и буря край Булаир загиват многострадално 255 войници, подофицери и офицери. Силно измръзнали са 1061 души, а с по-слаби измръзвания са още 1071 войни от полка. Няма къща, фамилия, паланка, село и град от Татар-Пазарджишка околия, незасегнати от тази трагедия.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!