BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Панагюрското злато се завръща у дома за 70-годишнината

Панагюрското злато се завръща у дома за 70-годишнината
Панагюрското златно съкровище ще се върне у дома след броени дни. През настоящата 2019 година се навършват 70 години от откриването на уникалните 9 златни съда, открити от братя Бейкови на 8 декември 1949 г. По този повод съкровището ще бъде изложено от 11 ноември до 16 декември 2019 година в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище.

Годишнината от откриването на Панагюрското съкровище съвпада с откриването на посмъртна изложба на проф. Емил Мирчев в Историческия музей в Панагюрище, посветена на личността на Професора, който е участвал в изработката на двете копия на Панагюрското златно съкровище, едното от които се съхранява в Музея. Предстои и провеждането на Кръгла маса. При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна дестинация за туристи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!