BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пазарджик отбелязва днес 142 години от Освобождението си

Пазарджик отбелязва днес 142 години от Освобождението си
Днес Пазарджик отбелязва 142 години от Освобождението от турско робство. В 10.15 часа в катедралния храм „Св. Богородица” ще бъде отслужен Молебен за здраве и благополучие за жителите на Пазарджик, а от 11.00 часа бъдат поднесени цветя и венци на паметните плочи на ген. Брок и на ген. Гурко, както и на паметниците на военните кореспонденти и на Ованес Совъджиян. За свободата на България от нашия край участие взимат родолюбиви българи. В редовете на опълчението се сражават повече от 80 пламенни родолюбци от Пазарджишкия край. Тридесет и пет души от тях са от Пазарджик и селищата на общината.
На 13 януари колоните на генерал-лейтенант Николай Криденер и генерал-лейтенант Юрий Шилдер-Шулднер прекъсват пътищата за евентуално османско отстъпление на изток към Пловдив. Колоните на генерал-лейтенант Павел Шувалов (от север) и генерал-лейтенант Николай Веляминов (от юг) действат непосредствено срещу Пазарджик. Османските части не издържат на маневреното руско настъпление и заплашени от обкръжаване започват изоставянето на града.

Така на 14 януари, преди 142 години, колоните на генерал-лейтенант Павел Шувалов и генерал-лейтенант Веляминов преминават в общо настъпление. Около 14 часа авангардът с командир генерал-майор Николай Брок навлиза в града. Отстъпващият противник подпалва около 1000 сгради. Едновременно с уличните боеве руските части и българското население потушават пожарите. Пазарджик е освободен от османско владичество, а Руските сили предприемат енергично преследване на противника в направление на Пловдив.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!