BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Оскъдни валежи в Пазарджишко бавят развитието на житните култури и рапицата

Оскъдни валежи в Пазарджишко бавят развитието на житните култури и рапицата
Падналите дъждове през първото десетдневие на октомври, с изключение на крайните южни и югоизточни райони, бяха неравномерно разпределени. На много места в Северозападна България и в Горнотракийската низина валежите бяха оскъдни, под 5-6 л/кв. м, особено в Пазарджик, Пловдив, Ново село, Видин, Лом, Кнежа. В тези райони през следващия период дефицитът на влага ще забави началното развитие на засетите посеви с рапица, ечемик и пшеница, казват агроспециалисти. През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време. През седмицата валежи със стопанско значение не се прогнозират.

В средата на октомври в Южна България започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата. През следващия период в част от полските райони, където влагата не е лимитиращ фактор, при засетите посеви с рапица и зимни житни култури ще протича фаза поникване и начално листообразуване. При рапицата във фаза поникване повреди нанасят рапичната стъблена бълха и рапичната листна оса. В началните фази от вегетацията на маслодайната култура трябва да се извърши обследване за появата и плътността на тези вредители и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ) да се извърши навременно третиране.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!