BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Огнеборците празнуват – реагирали са на 1732 пожара за 8 месеца

Огнеборците празнуват - реагирали са на 1732 пожара за 8 месеца
Традиционната „Седмица на пожарната безопасност“ се провежда в периода от 9 до 13 септември, а тогава е и честването на професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР – 14-ти септември. По този повод в сградата на Регионалната противопожарна дирекция, се проведе брифинг с участието на директора на службата комисар Ангел Дудов.

Стана ясно, че през първите осем месеца огнеборците в областта са реагирали на 1732 произшествия, при които са спасени петима души. Най-много са пожарите – 1336, което представлява 77 % от всички инциденти. При 206 от пожарите са нанесени материални загуби. Без материални загуби са 1130 или 65 % от всички произшествия. Регистрирани са и 97 лъжливи повиквания (5,6 %) При горските пожари има значително повишение спрямо 2018 г. с 2,5 пъти, което се дължи на трайното засушаване през летния период и повишената пожарна опасност.В повечето случаи причините са небрежност при боравене с открит огън – запалени сухи треви и храсти в близост до горски фонд, както и нерегламентирани сметища. За посочения период са загинали трима и пострадалите са девет граждани. Проведените аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия са 58.

Пожарите без материални щети са предимно в сухи треви и отпадъци. При останалите са унищожени: покривна конструкция – 3729 квадратни метра, фураж на бали – 2813 броя, сгради в разгъната площ – 550 квадратни метра, мебели -272 броя, бяла, черна и компютърна техника – 134 броя, автомобили – 37 броя. За разглеждания период не са възникнали пожари, свързани със жътвената кампания и не са засегнати площи с посеви. Служителите осъществяващи Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност са направили 56 комплексни проверки; 820 контролни проверки; 1145 тематични проверки; 267 инспекции, съвместно с други ведомства; 8 проверки по сигнали и предложения на граждани и 130 – по искания на заинтересовани лица.

Съставени са 47 акта за установяване на административни нарушения. Принудителните административни мерки са 12. Изготвени са 527 констативни протоколи. Връчени са 425 разпореждания. По случай празника на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември са наградени общо 46 служители, в това число и от ръководството на вътрешното министерство и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.
А комисар Ангел Дудов благодари на колегите си за положените усилия, преодолените трудности и удовлетворение от постигнатите резултати поздравявам всички с професионалния им празник.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!