BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Намалиха с 10 години присъдата на убиеца Георги Генов

Намалиха с 10 години присъдата на убиеца Георги Генов
Върховният касационен съд намали с 10 години присъдата на Георги Генов от Пещера, който е убил съпругата си с изключителна жестокост. За това сочи справка на страницата на ВКС. Според съда въпреки безмилостния начин на извършване на деянието и проявената от Генов изключителна ожесточеност и отмъстителност, убийството не е било предварително обмислено, планирано и подготвено.

Да припомним, че в Пазарджик той получи присъда от 30 години лишаване от свобода от Окръжния съд в Пазарджик. Подсъдимият бе осъден да изплати общо 600 000 лева обезщетение на майката на пострадалата и на двете й дъщери.

На 1 септември 2017г. в Пещера Георги Генов причакал след работа съпругата му Катя Генова да слезе от рейса на автобусната спирка. Последва скандал на улицата, след което той й нанася многобройни удари с нож по цялото тяло. А минувачи стоят и го гледат, без да се намесят или да звъннат на 112.

Окръжният съд в областния град постанови лишаване от свобода в размер на 30 години. ВКС обаче намира, че целите на наказанието по чл. 36 от НК по отношение на подсъдимия Генов могат да бъдат постигнати и с определяне на заместващо наказание в по – нисък размер, а именно двадесет години лишаване от свобода.

„Този извод се подкрепя и от обстоятелствата, че въпреки безмилостния начин на извършване на деянието и проявената от дееца изключителна ожесточеност и отмъстителност, убийството не е било предварително обмислено, планирано и подготвено, подсъдимият не е действал хладнокръвно, а умисълът за умъртвяването на пострадалата се породил у него внезапно при опита му за пореден път да проведе разговор с нея. Ето защо на фона на верния извод за осъществено от него изключително тежко престъпление, въззивният съд неправилно е подценил относителната тежест на смекчаващите обстоятелства и е преувеличил значенито на отегчаващите, като му е наложил несправедливо заместващо наказание лишаване от свобода в завишен размер, несъответстващ на критериите по чл. 348, ал. 5, т. 1 от НПК. Поради това срокът на заместващото наказание лишаване от свобода лесва да бъде намален на двадесет години, с какъвто размер ще се постигнат в пълна степен целите на специалната и генерална превенция по чл. 36 от НК”, се казва в заключението на съда.

С такива мотиви 3-членният състав на ВКС постановява присъдата си. Той намира, че трябва да бъдат отчетени чистото му съдебно минало, неговата трудова ангажираност, „развилото се афективно състояние в резултат на продължително наслагване на ситуации и емоции в един продължителен предходен период от време, както и изразеното съжаление за извършеното. Дали е така, е друг въпрос.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!