BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 3000 души се събраха на площад „Николай Гяуров” за „На мегдана“

Над 3000 души се събраха на площад „Николай Гяуров” за „На мегдана“
Тесен се оказа централният площад „Николай Гяуров“ в град Велинград в съботната вечер за всички любители и ценители на българския фолклор. Над 3000 души повече от 5 часа се веселиха, пяха и танцуваха под ритъма на българската народна песен. Зареждащата емоция им бе предоставена от впечатляващото събитие „На мегдана с Фен Фолк ТВ“, чиито организатори са Община Велинград и национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ. Празникът на българщината започна още в 17,00 часа с изяви на местни самодейци и състави. С песен поздравиха своите съграждани и гости на града сестрите Севдалина и Гергана Комитски, както и носителят на специална награда от Пирин Фолк Иван Паланов. Своя музикален поздрав отправиха и МФГ „Каменица“ при НЧ „Васил Левски“, Ансамбъл за изворен фолклор от с. Драгиново и Йорданка Николова. В открития урок по народни танци се включиха десетки хороигралци, които с помощта на хореографи от Ансамбъл „Майсторите на танца“ разучиха три сложни хора: Талима, Денинка и Купонджийско.

В рамките на „На мегдана с Фен Фолк ТВ“ се проведе и открит урок по народно пеене с ръководител доц. д-р Бинка Добрева. В него се включиха четири момичета, които изпълниха песни от различни фолклорни области и бяха оценени от своя ментор. Това бяха: Мария Гивчева от Велинград, Виктория Хаджиева от Смолян, Валентина Шерденкова и Христина Ненкова от София.

За красотата и специфичните характеристики на носиите от шопския, тракийския и пиринския край разказа водещият Стоян Петков и публиката имаше възможността да види образци на живо.

От 20,00 ч. започна и празничният фолклорен концерт на любими изпълнители от ефира на Фен Фолк ТВ. Техните песни и въздействащи изпълнения не оставиха безучастен никого на площада във Велинград. Присъстващите се заловиха на хоро още от първата песен и не се умориха до края по тъмно. Дори площадът се оказа тесен и се заформяха успоредно по няколко дълги и кръшни хора. Цялостното въздействие се допълваше от оригиналните хореографии на Ансамбъл „Майсторите на танца“.

Началото бе поставено от гласовитата Галя Асенова и бенда й, а щафетата след нея пое родопският изпълнител Филип Синапов. С хумористични шопски песни се представи младият Илиян Йорданов, а след него публиката бе взривена от легендата Хисарския поп, който бе нетърпеливо очакван от многобройните си фенове във Велинград. Харизматичният Дует „Пирин“ изпълни песни от дебютния си албум „Ай, да ми запееш, Македонийо“, а хороводният маратон бе продължен с изпълненията на талантливия Стоян Петков, който бе и водещ на събитието. Очарователните както винаги Ива и Велислава Костадинови поднесоха букет от народни песни от различни краища на България, като дори предложиха и един модерен джаз вариант на изворната песен „Бело лице имам“. Достойният финал на вечерта бе поставен от неповторимата Бинка Добрева. Тракийският славей просълзи всички с ненадминатото си изпълнение на „Даньова мама“, а песента й „Хайде всички на хорото“ може да се приеме за емблема на провелото се събитие „На мегдана с Фен Фолк ТВ“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!