BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Манолова: Отговорността, затова че България се е превърнала в сметище, е на Борисов

Манолова: Отговорността, затова че България се е превърнала в сметище, е на Борисов
След среща с местни инициативни комитети, които са срещу зариването на България с боклук, Изправи се.БГ предлага законопроект за спиране вноса на отпадъци, председателят на сдружението заяви, че при еднолична власт, отговорността се носи еднолично. „Отговорността, затова че държавата се е превърнала в сметище, в площадка за съхранение на боклук, е на премиера Бойко Борисов. Трябва да се направят законодателни промени, за да се спре превръщането на България в бунище, в сметището на Европа. Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ, след като на форум с местни инициативни комитети срещу зариването на България с боклук, беше представен законопроект за ограничаване вноса на отпадъци и местата за съхранението им.
„Би следвало да има ограничаване на вноса на отпадъци. Оказва се, че за последните седем години вносът на боклук в страната се е увеличил 15 пъти. Данните за количествата през 2018 г. и 2019 г. липсват и ние ще ги поискаме по Закона за достъп до информация“, допълни Манолова.

„Трябва да се предприемат ясни мерки за ограничаване на вноса на отпадъци. Вносът от трети страни трябва да е забранен, а за други страни на Европейския съюз предлагаме да се ограничи вносът до количества, които не надвишават капацитета на инсталацията, в която ще се горят“, заяви тя.

„Изпълнителната власт се събужда една сутрин и осъзнава, че страната е зарината с боклук. Това означава несвършена работа от регионалните структури на изпълнителната власт“, допълни Манолова и подчерта, че в момента не е ясно какви отпадъци се внасят, откъде, кога и от кого, затова в законопроекта се предлага въвеждане на задължителна GPS система за превозните средства, които превозват отпадъци, както и видео наблюдение на площадките за съхранение на отпадъци.

„Ние не знаем какви отпадъци се внасят, какво е тяхното съдържание, площадките за съхранение са разпилени по цялата страна, без всякаква връзка с инсталациите за преработка. Ако площадките за съхранение са на територията на инсталациите или близо до тях, тогава ще е ясно“, допълни тя.

„Предвиждаме изпълнителната власт да осъществява контрол по-често на място, както и да се повишат санкциите за нарушение на екологичното законодателство“, каза Манолова. Според нея екологичното законодателство е направено в полза на фирмите за внос, транспорт, съхранение и преработка на боклук.

„Законът за управление на отпадъци е един от малкото, които допускат принципа на мълчаливото съгласие. Тоест, подава се заявление, че дадена фирма иска да обработва отпадъци и ако не получи отговор в срок, това означава, че получава разрешение да обработва боклук“, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

„Депутатите трябва да разгледат тези предложения, защото те не са на „Изправи се.БГ“, а са на Инициативните комитети от цялата страна, които се борят срещу безразборното създаване на площадки за съхранение на боклук, срещу инсталациите за преработка на отпадъци и срещу горенето без никакви условия“, заяви Манолова.

„Настояваме да има и съгласувателна процедура, с която кметовете на населените места да са включени в процеса по разрешаване на площадки за третиране и съхранение на отпадъци. Местните общности са потърпевши от тази дейност, а нямат думата“, подчерта тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!