BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Манолова: Кметовете да трябва да имат отношение към разрешителните за отпадъци

Манолова: Кметовете да трябва да имат отношение към разрешителните за отпадъци
„От „Изправи се.БГ“ ще внесем предложения за законодателни промени, така че и кметовете да имат право да се произнасят по издаването на разрешителни, свързани с отпадъци.“ Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Маноловапри срещата си с жителите на Батак. Манолова посети родопския град, след сигнал до нея за съхранение на отпадъци в бившия военен завод, притеснени, че могат да възникнат зарази, проникване на токсични вещества във водата, замърсяване на въздуха и екокатастрофа в града.
Боклукът, който в момента се съхранява в Батак, е определен като индустриален отпадък, по-специално текстил. От проверка на място се видя, че само надписите са за текстил, а всъщност на площадката има азбестова вата, пластмаса, кабели, кожа и части от електроника.

„Не е ясно как РИОСВ издава разрешително за съхранение на отпадъци в рушаща се сграда“, заяви Манолова и допълни, че РИОСВ трябва да отмени разрешителното за тази площадка, както искат хората от Батак“ и допълни, че няма никакви условия за съхранение на боклуци.

Разрешителното, издадено от РИОСВ през октомври 2019 г. е за 12 000 тона на година , а в града годишно се произвеждат 2000 тона боклук.

Общината е обжалвала разрешителното, но законът не задължава РИОСВ да се допита до кмета и до местната общност, поясни Манолова.  Жителите на Батак са изпратили писмо и до Народното събрание, в което призовават да се отмени разрешителното за съхранение на отпадъци в бившия военен завод в Батак.

В писмото те подчертават, че през 2019 г. сградата е определена, като „потенциално опасна“, тъй като няма врати и прозорци, покривът се руши и е пред срутване.

Хората се опасяват от потенциална екологична катастрофа, тъй като сред отпадъците има азбестова вата, части от електроника и кабели, които са със специален режим на съхранение, достъпът до тях не е ограничен, а близо до площадката за съхранение на отпадъци има защитено жилище за хора с увреждания и брегът на реката, по който има помпени станции за питейна вода в град Пещера.

След посещението си в Батак, Мая Манолова се срещна и с инициативния комитет в Пещера, които инициираха подписка срещу изграждане на депо за отпасъци там.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!