BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ловците от Пазарджик излизат на протест

Ловците от Пазарджик излизат на протест
Прокламация за незабавни протестни действия за отмяна на всички забрани за ловуване свързани с Африканската чума по свинете, разпространиха от Инициативния комитет за защита правата на българските ловци в национален мащаб. Той съвпадна със 135-годишнината от създаването на първото в България ловно-стрелческо дружество във Велико Търново. В основата на протестите обаче е пазарджишкото ловно-рибарско сдружение „Сокол 1893”.

Протестът се организира на 04.10.2019 година (петък) от 18.00 часа. Той включва затваряне на важни пътни артерии за 1 час. – Главен път София – Варна – при пътен възел Велико Търново – Автомагистрала Тракия при Шел Пазарджик – Дунав Мост 1 – при Русе – Главен път Варна – Бургас при Аспарухов мост. „Всички колеги, които искат да се присъединят към националните протестни действия, да се свържат със Сдруженията от Велико Търново, Русе, Бяла, Пазарджик и Варна за допълнителни указания“, казват протетсърите.

Ето какво се казва в декларацията:

„Ние българските ловци сме изправени до стената от некадърни чиновници, недъгави политици и псевдо учени и в разгара на времето за ловуване ние не знаем нито кога ще бъде открит груповия лов на дива свиня, нито дали ще има забрани свързани с АЧС, нито какви поредни безумия ще трябва да вършим или симулираме за да осъществяваме нашето любимо хоби и за да окажем съдействие на държавата за борбата с африканската чума по свинете. Ние не знаем до кога ще можем да ловуваме групово на дива свиня, дали скоро няма да бъде забранен и лова на пъдпъдък и гургулица, дали въобще ще се ловува по правилата, които са наша изконна традиция. Сто тридесет и пет години след Началото, ние сме без единен съюз, без качествени водачи, с председател, който не желае да защитава правата на ловците, без визия, без перспектива.

Много се изписа и изговори за това, какво трябва да се направи в този момент, за да се води ефективна борба с АЧС, да се ангажират ловците да съдействат и подпомогнат държавата в мисията за преодоляване на тази пагубна зараза. В един момент се оказа, че двама заместник министри на МЗХГ, изпълнителния директор на ИАГ, заместник директора на БАБХ и всички отговорни фактори в държавата, както и по-голямата част от българските ловци сме на едно мнение, но служейки на нечии външни интереси, оправдавайки се с псевдо научни среди, някои съветници на министър Танева, не и дават възможност да издаде заповед за откриване на груповия лов на дива свиня в цялата страна, и отмяна на забраните за ловуване в районите с АЧС. По този начин неволно, министър Танева нарушава волята на народното събрание, препоръките на лицата и институциите, имащи компетентност по лова и въпросите свързани с АЧС, както и обещанието на Премиера. Това ни принуждава да обявим национални протестни действия, с които да напомним на всички институции за поетите ангажименти и обещания, да покажем единствения път за успешно противодействие на АЧС по дивите свине и да защитим интересите на българските ловци.“

 

Отмяна на протестите може да има единствено, ако до определената дата бъде издадена заповед за откриване на груповия лов на дива свиня, в която изрично се отменят или се минимализират забраните за ловуване в зоните с огнища на АЧС.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!