BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Край на извънредното положение, какво следва от днес

След края на извънредното положение на 13 май, Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка без определяне на конкретен срок, по предложение на здравния министър.

Предишният вариант на текста в Закона за здравето даваше тези правомощия на здравния министър. Извънредна епидемична обстановка може да бъде обявена при 8 ясни критерия и сериозна опасност за живота и здравето на хората от заразни болести, сред които и COVID-19.

Запазват се глобите за нарушения на мерките – Остават санкциите от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2000 за повторно – например при неносене на презпазни маски в градския транспорт. Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.

Остава 14-дневната карантина при връщане в страната
Удължава се срокът за действие на социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и запазване на работни места. Мярката 60/40 ще важи до 30 юни.

60 дни неплатен отпуск за тази година ще се зачита за трудов стаж. Досега се зачиташе 30 дни неплатен отпуск годишно.

Няма да има изпити за външно оценяване за 4-ти и 10-ти клас.

До 2 седмици ще стане ясно кога ще могат да отворят детските градини.

Какви санкции се запазват?

С промените в Закона за здравето, част от мерките, които важат по време на извънредното положение ще останат в сила още 2 месеца – до 13 юли.

Сред тях са възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора, както и забраната да се налагат запори, която за общините ще е до края на годината.

Остават възможностите за онлайн заседания на държавни и местни органи и за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост.

Още 2 месеца ще е забранен износът на лекарства.

Остава и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

Здравният министър ще може да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.

Какво е разрешено?

Със заповеди на здравния министър бяха въведени правила за работа на заведенията на открито – при строга дезинфекция и разстояние между масите от 1,5 метра.

Разрешена е работата на басейните, индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито, без състезателен характер като футбол, баскетбол, волейбол.

Отново със заповед на здравния министър беше разрешено отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция и всички противоепидемични мерки. Позволяват се концерти и културни събития на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Кината също могат да работят при 30% заетост на местата.

Източник:БНТ

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!