BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Илинден, празник за 1361 именици в община Пазарджик

Днес православната църква почита паметта на Свети пророк Илия. Живял е през ІХ лек преди Христа, по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната ни вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества. /УикипедиЯ/

Днес 1361 жители на общината имат имен ден. Най-много от тях носят името Илия – 844. При дамите това е името Илияна. Така се казват 190 представителки на нежния пол. Имен ден имат още Илиян, Илко, Илка. В Пазарджик имениците са общо 813. От селата те са най-много в Мало Конаре (53),  Черногорово (41), Ивайло (40), и Говедаре (39) .

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!