BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ИГА: Ромските деца не получават адекватни здравни грижи

ИГА: Ромските деца не получават адекватни здравни грижи
Пазарджишкият Фонд за превенция на престъпността ИГА преди часове представи в Пазарджик проекта „Грам превенция, килограм интервенция“. Целта му е повишаване на институционалната и гражданска информираност и знание за съществуващите бариери пред достъпа до здравни услуги за уязвими ромски общности в област Пазарджик – бременни жени, деца на възраст от 0 до 3 години и техните родители.

Социалното проучване е било на терен в ромските махали в Пазарджик и Пещера, както в лесичовското село Динката и Исперихово в Брациговска община. Резултатите показали, че масово децата не получават адекватна здравна грижа от родители и лекари. Причините за това са комплексни, но основните са няколко – ограничен достъп до здравни услуги, ниска хигиена, нездравословен начин на живот, еднообразно хранене, ниска здравна култура…

Изпълнителният директор на фонда Димитър Русинов, главният експерт Трендафил Меретев и експертът Андрей Момчилов разказаха, че проучването е открило сериозни проблеми и празнини в ромската общност по отношение на отглеждането на малките деца в тази начална възраст. И поясниха, че с част от финансирането на проекта (то е от Тръста за социална алтернатива) ще се провеждат прегледи като пилотна профилактика в махалите „Токайто” и „Пирин” в Пазарджик и в Пещера. По тяхно мнение, трябва да се води превантивна кампания поне срещу анемията, бъбречните болести и диабета, които основно поразяват изследваните по проекта деца.

По-важното обаче е на базата на изготвена Стратегия за застъпничество за преодоляване на споменатите бариери да се сформират граждански инициативни групи, да се привлекат местните общински съвети и кметове, които да инициират инфорационни кампании и обществени форуми. За да се ангажират всички местни заинтересовани страни. Това трябва да се случи, защото този проблем се неглижира и остава в периферията, същевременно няма статистика, нито ефикасен контролиращ механизъм, който да следи колко от пациентите минават през джипитата реално, а не на хартия.

Експертите са оптимисти, че ще се разработят ясни механизми за организирано въздействие върху институции, организации, фирми и граждани за преодоляване на конкретни явни и скрити бариери пред достъпа на уязвими групи до здравни услуги.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!