BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екскметицата на Ракитово, зам.-кмет и адвокат обжалват ефективни присъди

Емилия Еленкова
Ефективните си присъди обжалват днес бившата кметица на Ракитово Емилия Еленкова, бившият й заместник Момчил Арнаудов и адвокат Лука Бельов.
Делото е в Апелативен съд-Пловдив.
Пз24 припомня, че Емилия Еленкова бе осъдена от Окръжния съд в Пазарджик на 4 години затвор. Срещу кметицата на община Ракитово от 2009 до 2011 г. беше повдигнато обвинение, че в качеството си на кмет през 2011 г. е сключвала договори без осигурено финансиране с частни фирми за изпълнение на проекти, с което е ощетила общината с общо 256 297 лева. Целта на Еленкова била да набави облаги на изпълнителите на проектите, по които в действителност не е извършено нищо, прие съдът на първа инстанция. Делото срещу Емилия Еленкова беше разглеждано в продължение на над 3 години от два различни съдийски състава, след като председателят на първия състав се пенсионира.

Две годишна ефективна присъда тогава получи и бившият заместник-кмет на община Ракитово Момчил Арнаудов. Арнаудов е сключил неизгоден договор за юридически услуги с адвокат Бельов. Срокът на договора бил 48 месеца. По този договор допълнително са източени други 76 000 лева от сметката на Общината. Момчил Арнаудов е заместник-председател на Общинския съвет в Ракитово. Той е с основно образование. Освен двете години затвор, той е без право да се кандидатира за общински съветник в срок от 3 години.

На 5 години затвор пък бе осъден адвокат Лука Бельов по обвинение за присвояване на над 144 500 лева от община Ракитово. Той е и без право да упражнява професията си за 5 години. Тогава общината е осъдила свой длъжник, а решението е било предадено за изпълнение на частен съдебен изпълнител. Вместо да посочи сметката на общината в исковата си молба, адвокатът е посочил личната си сметка и така е станал титуляр на сумата. В този период заместник-кметът Момчил Арнаудов е изпълнявал временно длъжността кмет. Той пък не се е задействал, за да защити интересите на общината.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!