BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Цветелина Спиридонова: Дистанционното обучение отключва агресия и намалена способност за социална интеграция

“Последиците, върху здравето следва да се разглеждат в два аспекта – физиологични нарушения и психологични такива. Традиционно във физиологичните проблеми влизат нарушенията в зрението, промяна в метаболизма-наднормено тегло и риск от развитие на метаболитни нарушения като захарен диабет и дисфункция на щитовидната жлеза.”
Това каза изпълнителният директор на болница “Хигия” д-р Цветелина Спиридонова по време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“, която се проведе в София. Тя бе организирана по инициатива на икономическия портал Economic.bg, телевизионния лидер NOVA, информационния портал Dir.bg и Портала на българските общини Kmeta.bg, в партньорство с най-голямата дигитална група Нетинфо и „София Тех Парк“.
Участие в дискусията взеха българският еврокомисар Мария Габриел с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по образованието и науката при Народното събрание Милена Дамянова.

Единственият изпълнителен директор на болница влязъл в Covid екип, д-р Цветелина Спиридонова подчерта по време на форума, че по-голям интерес представляват специфичните последици от дистанционното обучение. Тя поясни, че според проучвания на университетите в Мичиган, Тексас и Клермонт, те са отражение на социално-икономическите различия, които в условията на дистанционно обучение се задълбочават. Специално внимание се обръща на отключването на депресивни синдроми-агресия и намалена способност за социална интеграция и изпълняването на задачи. Дистанционното обучение всъщност представлява удължен период на лятната ваканция и всички неблагополучия, свързани с намаления надзор на децата. Увеличава се честота на битовия травматизъм, увеличен е и рискът от употреба на наркотични средства, поясни още д-р Спиридонова.
Конференцията бе провокирана от ситуацията, в която нуждата от адекватно онлайн образование в условията на изолация се оказа приоритет.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!