BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В подкрепа на донорството садят лирово дърво пред Общината

В подкрепа на донорството садят лирово дърво пред Общината
В подкрепа на донорството и трансплантацията, РЗИ – Пазарджик ще засядят лирово дърво пред сградата на община Пазарджик на 27 ноември от 10,30 часа, в памет на хората, след чиято смърт, благодарение на дарените органи са спасени човешки животи. Националната кампания е на Министерството на здравеопазването, под мотото „Да! За живот!“, а от РЗИ – Пазарджик, Община Пазарджик и БЧК Пазарджик ще организират информационно събитие – като доброволци на БМЧК в Пазарджик, ще раздават на желаещи граждани и Донорска карта. 
Към днешна дата близо 1 200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.
Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта“.

Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе. В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията.

Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!