BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вяра Келчева: На Пазарджик му трябват инвестиции и повишаване на качеството на живот

Вяра Келчева: На Пазарджик му трябват инвестиции и повишаване на качеството на живот
Предизборната кампания вече започна. До изборите, в рамките на 30 дни, политическите формации трябва да убедят своите избиратели, че те са носителите на промяна в живота на хората.

Местните избори винаги са били много интересни и понякога непредсказуеми. Вие, госпожо Келчева, за първи път участвате пряко в избори, като кандидат за общински съветник от листата на Движение „България на гражданите/БЗНС, БНД ,ЕНП, от гражданската квота. Каква е провокацията за Вас и защо сега?

Считам, че административният и юридически опит, който съм придобила като дългогодишен ръководител на Районна прокуратура гр. Пазарджик, както и като адвокат, ми дава възможност да се включа активно в местното управление и да имам значителен принос към подобряването на живота в нашия град.
Освен това, моето семейство от години работи за благоденствието на гр. Пазарджик – синът ми, Ангел Келчев, осъществи множество благотворителни проекти в града, чрез които изгради компютърни лаборатории в библиотеките и в доста от училищата, а дъщеря ми, Николета Келчева, разви Сдружението с общественополезна дейност Pathways, което навършва 10 години през 2019г. и което е допринесло за образованието на хиляди деца и възрастни през годините.

Изключителен ерудит сте за обществеността в гр. Пазарджик. Трудна, но интересна е професията Ви. Опит, излъчване, интелект, ярки обществени позиции, социално съпричастност и значимост. Това е мнението за Вас на хората, които Ви познават. Какво не достига на нашия град, къде са язвите, според Вас? И защо животът на обикновения човек става все по-труден?

Смятам, че проблемите, които има Пазарджик са много сходни с тези на всички сравними градове в страната, а именно безработицата, общественият транспорт, липсата на достатъчно детски и спортни площадки, необезопасени и неподдържани детски и спортни площадки, бездомните кучета, пътната инфраструктура, неправилното паркиране и др. Но според мен основният проблем е, че хората напускат гр. Пазарджик поради липса на адекватни възможности за професионална реализация и развитие.
Смятам, че трябва активно да се работи за привличането на инвестиции в града и развитието на бизнеси с висока добавена стойност. Обстоятелството, че много от съгражданите ни работят в София, Пловдив, Пещера и Панагюрище води до извода, че градът ни разполага с квалифицирана работна ръка, която при наличие на сходни възможности би могла да бъде полезна в гр. Пазарджик.
В допълнение, ако се привлекат нужните инвестиции и се създадат условия за професионален растеж, младите хора, които завършват своето образование извън гр. Пазарджик, биха имали стимул да се върнат. Това е повече от задължително за устойчивото развитие на града в дългосрочен план.
Мисля, че липсата на значителна конкуренция между работодателите в града прави животът на обикновения човек все по-труден, поради липса на достатъчно възможности за реализация. Навлизането на нови компании в града би решило до голяма степен този проблем.

За близките Ви хора не е тайна, че много години от живота си със Вашето семейство сте били в Америка. Но се връщате и водите един много активен живот тук, в България. Какъв е паралелът Америка-България? И защо толкова много хора продължават да емигрират? По-доброто финансово обезпечаване ли е основната причина или…? И кога ще спрем да мечтаем, а ще започнем да действаме?

САЩ и България са коренно различни страни и не бих могла да направя паралел между тях. Истината е, че в САЩ се работи изключително много и хората имат много високо ниво на отговорност към работата и работодателите си, което не се наблюдава често в България.
Смятам, че хората в България емигрират поради възможност за академично и професионално развитие и цялостната уреденост, която съответните държави предоставят. В тази връзка, колкото по-рано разберем, че всяко българско семейство също има нужда от подобни възможности, както и да вижда реалистичен път за тяхното постигане, толкова по-добре. Сега е моментът!

На какво ще заложите в личната си кампания. И като част от новия местен парламент къде бихте била полезна за Пазарджик?

Ще работя за повишаване качеството на живот и заетост на жителите на гр. Пазарджик, като прилагам знанията и уменията си, придобити по време на работата ми като юрист.
Ще се опра на хората, с които ще работя в екип, за да изградим заедно един нов модел за управление на Пазарджик.

 

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!