BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов е в Пазарджик, ще потушава бунта на стопаните на прасетата

Борисов е в Пазарджик, ще потушава бунта на стопаните на прасетата
Конкретни ангажименти и срокове за изплащане на обезщетения за всяко домакинство, което умъртви доброволно домашното си прасе – поискаха от държавата над 300 стопани, които излязоха на протест в центъра на Пазарджик. Хората настояват ветеринарните власти да кажат как и кога африканската чума е влязла на територията на страната и кой носи отговорност за това. Повдигна се и въпросът знаят ли в земеделското министерство какво е превенция, след като три години по ред се умъртвяват умишлено селскостопански животни и на практика се ликвидира животновъдството в България. За среща с протестиращите кметове и стопани, пристигна и премиерът Боойко Борисов, който в момента им обяснява за африканската чума в сградата на общинската администрация.
Централният площад в Пазарджик беше изпълнен с протестиращи хора. Част от тях вече се разотидоха, а други се насочиха към Пловдив за среща с премиера Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева.

Хората от площада публично заявиха исканията си в декларация. Те настояват държавата да даде гаранции за ликвидирането на епидемията. Протестиращите искат здравите свине-майки и вече заплодените животни да не се умъртвяват, както и евтанаията на животни да бъде отложена до 31 декември, а министерството на земеделието да осигури средства за дезинфекция и за лицензиране на стопанствата, които не са регистрирани.

Протестиращите в Пазарджик казаха, че исканията им нямат политически отенък и че протестите ще продължат, ако няма конкретни решения в най-кратко време.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!