BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Болен здрав носи и съмнения за нередности с решения на ТЕЛК в Пазарджик след репортаж по Нова ТВ

Болен здрав носи и съмнения за нередности с решения на ТЕЛК в Пазарджик след репортаж по Нова ТВ
В рамките на два месеца, пазарджишката държавна болница отново попадна в обектива на Нова телевизия. Този път със съмнения и твърдения за  фалшиви ТЕЛК решения, за които директорът Васил Вълчев получава сигнали от години, но не предприема нищо, според предаването на Васил Иванов от Нова. ТЕЛК-овете за цялата област се издават от две комисии. И двете са към държавната болница в Пазарджик и са на подчинение на директора Вълчев, както и лекарите в тях.  

„Оказва се, че председателите и на двете комисии са с увреждания и са получили ТЕЛК решения от собствените си комисии. Председателят на едната от тях – д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане. Имала калцификат в мозъка и не можела да пази равновесие. Заснехме я и установихме, че няма никакъв проблем с равновесието. Така, освен заплатата си в болницата, тя получава отделно 470 лева месечна пенсия за инвалидност. Наред с това, ТЕЛК решението й е пожизнено, каквото много рядко се издава. Това означава, че не трябва да се явява на комисия през две години, както трябва да правят 95% от хората с увреждания у нас, включително и тези с ампутирани крайници. Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение. И то е издадено от собствената му комисия. Така, освен заплатата си, д-р Ангел Генов получава 400 лева инвалидна пенсия. Неговото увреждане е загуба на слуха – 57%. За да чува трябва да ползва слухов апарат и, според написаното от колегите му, може да чуе само звук с височина над 85 децибела. Тоест според стандартите не може да чуе нормален говор от половин метър. На практика е глух.“, показва репортажът на Нова телевизия, излъчен вчера.

 

За нередностите сигнализира бивш вече член на една от ТЕЛК комисиите към МБАЛ – Пазарджик д-р Димитрия Чалъкова, която е уведомила за това и директора на болницата. 

През 2016 година самият д-р Вълчев се явява на ТЕЛК комисия пред споменатите свои подчинени, също с увреждания по документи и получава от тях пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева, която получава допълнително към заплата си като директор на болницата, става ясно от репортажа.

През септември в разследване на NOVA, държавната болница в Пазарджик бе замесена в скандал с лекар, за който се твърди, че поставя стентове на здрави хора. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!