BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Близо 2 милиона и 400 хиляди лева ще връщат баташките къщи за тъщи

Близо 2 милиона и 400 хиляди лева ще връщат баташките къщи за тъщи
Над 2 милиона и 384 хиляди лева ще трябва да върнат към Държавен фонд „Земеделие“ девет от проверените къщи за гости от област Пазарджик. Шест от тях са в Батак, като най-високата сума със 100% санкция е в размер на 391 160 лева. Общо баташките къщи за тъщи, както станаха известни, ще възстановят отпуснатите им 2 милиона и 33 хиляди лева. На опашката се подреждат по една къща в Стрелча финансирана с 46 102 лева и в Сърница с 54 819 лева. Пълният рамер на отпуснатата субсидия ще трябва да върне и обект от велиградското село Кръстава – 250 296 лева.
След публикации в медиите, на място през юни бяха проверени 288 проекта в страната, получили финансиране за изграждане на къщи за гости. Към момента са обработени резултатите за 276 от тях. След извършения анализ и допълнителни административни проверки, ДФ „Земеделие“ стартира процедурата по откриване на производства по издаване на Актове за установяване на публично държавно вземане.

До момента са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции.

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план, неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!