BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Археолози откриха древно селище в язовир „Луда Яна“

Археолози откриха древно селище в язовир „Луда Яна“
Древно селище и четири могили са проучени при спасителните разкопки в чашата на бъдещия язовир „Луда Яна“ край Панагюрище, съобщи Булфакс и цитира Васил Кацаров, уредник в Историческия музей в града. По думите му, археолози са открили следи от общества, живели по тези земи през седми век преди Христа.
По-интересните находки са подредени в изложба в Залата-трезор на Панагюрското златно съкровище. „Сред най-интересните находки е сребърна монета, сечена на остров Тасос в края на V в. пр.н.е. На лицевата й страна са изобразени сатир и менада. Което показва, че този район е бил в търговски обмен с гръцките острови и колонии още от V в. пр.Хр. Друга важна находка е сребърна ювелирна огърлица от III в. сл.Хр. с 26 мъниста, най-вероятно произведени в северните части на Европа“.

Предполага се, че накитът е пренесен при заселването на т.нар. федерати на Византийската империя. Те били привличани с обработваема земя срещу ангажимента да се бият на страната на империята. Две от могилите са заварени в запазен вид, без поражения от иманярски набези. Останалите три обекта обаче са доста разрушени, при това не от иманяри, а при масовото залесяване на този район през 50-те и 60-те години. Намерени са 15 погребения, всички – извършени с изгаряне на трупа. Датировката им пък говори, че и след навлизането на християнството, при което ритуалът е с полагане на трупа, дълго време са запазени и изпълнявани езически обичаи като кремацията.

Изложбата ще остане подредена до края на годината. А в началото на следващата в Залата-трезор ще бъдат показани не по-малко интригуващите находки на археолозите за Лято 2019 от най-древния град в Европа – този край село Юнаците до Пазарджик.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!